Disponibilitate
Brand
Pret
latime deck
lungime deck

Skateboard

Produsele 1 - 48 (din 99 produse)
 1  2  3   

Cum aleg placa de skateboard?

Fie ca ești începător sau avansat, atunci când dorești să-ți achiziționezi un skate nou, este necesar să ții cont de câteva aspecte importante pentru a alege placa potrivită pentru tine. Pe lângă aspectul estetic și preț, trebuie să iei în considerare nivelul tău de experiență și stilul de skating. Mai jos găsești câțiva informații de bază care te pot ajuta să alegi skateboardul potrivit.

Alegerea unui skateboard complete sau skateboard pe piese (custom)?

Cea mai simpla variantă, dacă vrei să te inițiezi în acest sport este alegerea unui skateboard complet, gata asamblat din fabrică.

Alegerea componentelor și asamblarea ulterioara a skateboard-ului

O variantă ce îti oferă mai multe posibilități de customizare este construirea propriului skateboard, din componente achiziționate separat. Acest proces necesită cunostințe în domeniu sau ajutor din partea personalului specializat al magazinului nostru.

Componentele skateboard-ului

Deck-ul (placa) este realizat în mod tradițional din fibră lemnoasă (media este de 7 straturi de lemn). Acestea se gasesc în variante diferite de lățime și lungime, în funcție de stilul de skating și mărimea shoes-ilor. Plăcile mai înguste sunt mai potrivite pentru începatori și sunt orientate către utilizare în skatepark, iar plăcile mai late oferă mai multa stabilitate, fiind preferate de catre skaterii ceva mai experimentați și de riderii street.

Truck-ul (axul) de skateboard este realizat din aluminiu, poate avea diferite dimensiuni, iar lățimea acestuia trebuie să se potrivească cu lățimea plăcii. Cele mai căutate truck-uri sunt cele mid-size, fiind potrivite pentru aproape orice stil de skating.

Axe de skateboard:

4.5" - potrivite pentru deck-uri între 7.25" și 7.5" lățime
5" - potrivite pentru deck-uri între 7.5” și 8" lățime
5.5" - potrivite pentru deck-uri între 8” și 8.5" lățime

Roțile de skateboard sunt fabricate din poliuretan și se diferențiază dupa diametru și duritate. Roțile mai mici oferă mai multă stabilitate și sunt potrivite pentru trick-uri mai tehnice, iar cele de dimensiuni mai mari adaugă viteză. Roțile variază și în funcție de duritate: roțile soft (moi) asigură aderență crescută pe suprafețele din beton cu denivelări și viteze mici, iar roțile dure sunt utile pentru viteză mai mare și un stil tehnic mai bun.

Rulmenții de skateboard sunt clasificați în funcție de ratificarea ABEC, ce variază între 1 și 9. Cu cât ABEC-ul este mai mare, cu atât rulmentul este mai precis lucrat și se va roti cu mai puțină frecare, asigurând astfel viteză mai mare.

Hardware skateboard - șuruburi și piulițe

Griptape skateboard - este folia abrazivă ce se atașează pe deck pentru o bună aderență.

Cum aleg lățimea deck-ului de skate?

Pasul de bază pentru alegerea skateboard-ului este identificarea lățimii potrivite. Lățimea potrivită a deck-ului se stabilește în funcție de mărimea de la încălțăminte. În tabelul de mai jos găsești o asociere orientativă între măsura încălțărilor și lățimea deck-ului:
Mărime încălțăminte EU Lățime deck recomandată inch
<= 34 7" - 7.25"
34 - 36 7.25" - 7.5"
36 - 39 7.5" - 7.75"
39 - 42 7.75" - 8"
42+ 8"+
* Valorile din tablelul de mai sus sunt orientative și lățimea potrivită poate varia în funcție de constituția utilizatorului, stilul de dat și indicațiile producătorului. Dacă ești începător și oscilezi între un deck cu o lățime mai mare sau unul cu lățime mai mică, îți recomandăm să alegi dimensiunea mai mică, care va fi mai ușor de controlat (flip-urile vor fi ceva mai ușor de invățat). Ulterior, pe măsură ce progresezi, poți trece la un skateboard mai lat care va fi mai stabil și va permite trick-uri avansate.