Brand
Pret
accesorii
caracteristici clapari
flex clapari
last clapari
marime
marime reglabila
pentru

Clapari

 1 

Cum aleg clăparii de ski?

Clăparii de ski sunt o parte esențială a oricărui echipament iar găsirea clăparilor potriviți ca măsură, construcție și flex necesită timp și alocarea unui buget considerabil dar este cel mai important pas pe care îl poți face pentru a avea parte de o experiență plăcută pe pârtie. Gama foarte largă de modele de clăpari de pe piață poate fi derutantă iar având în vedere faptul că fiecare dintre noi este diferit este destul de greu să definim clăparii perfecți. Există totuși câteva criterii de care trebuie să ții cont atunci când cauți o pereche de clăpari.

Clăpari noi, clăpari second-hand sau clăpari de închiriat?

Interiorul clăparilor se modifică prin purtare pe forma piciorului utilizatorului. Dacă în cazul unei perechi noi, aceasta se va forma pe piciorul tău, în cazul clăparilor la mâna a doua, aceștia vin deja formați și este puțin probabil ca piciorul tău să fie asemănător cu al foștilor utilizatori. Închirierea clăparilor de schi este și mai puțin promitătoare din motive simple de igiena și confort și ar trebui sa fie doar o variantă ajutătoare în cazul în care ai ajuns la pârtie dar ți-ai uitat clăparii acasă:) Fiind purtați aproape zilnic de altcineva, clăparii pe care îi găsești la centrele de închiriere au in general materialele moi din interior tasate și nu oferă o experientă pe măsura așteptărilor.

Cum aleg corect mărimea clăparilor?

Clăparii trebuie probați cu șosete speciale de ski și cu toate clapele închise astfel: stând în picioare, cu picioarele drepte, degetele întinse trebuie să ajungă până în vârful clăparilor. Sub nicio forma degetele nu trebuie să stea îndoite dar nici nu trebuie să rămână spațiu între degete și clăpar. Este normal să existe o ușoară presiune la vârf atunci când stai cu picioarele drepte deoarece în timpul schiului, atunci când flexezi picioarele, călcâiele se deplasează puțin către spate făcând ca presiunea să dispară. Clăparii trebuie probați cu răbdare, făcând pe loc mișcări similare celor din timpul unei coborâri.

Ce este flex-ul clăparilor? / Ce flex îmi trebuie?

Flex-ul este o valoare care indică forța necesară pentru a îndoi clăparii atunci când flexezi genunchii. Practic, cu cât flex-ul este mai mare cu atât clăparii sunt mai rigizi și este nevoie de mai multă forță pentru a-i utiliza corect. Din acest motiv, în general, un schior de 90 de kg va avea nevoie de o pereche de clăpari cu flex mai mare decât un schior care cântărește doar 60 de kg. În același timp, pentru a coborî pîrtii mai abrupte și mai grele, un schior avansat va avea nevoie de clăpari cu flex mai mare decât un schior începator care exersează pe pârtii mai ușoare.
Flex-ul clăparilor variază în funcție de producător dar se regasește în general în intervalul 20-170.
Clăparii pentru copii vin cu cele mai mici valori ale flexului (20-50) iar în categoria clăparilor pentru adulți se observă ca modelele de damă sunt în general puțin mai moi decât cele pentru barbați. Astfel, dacă un clăpar pentru barbați mediu ca flex are undeva în jurul valorii de 100, modelul corespondent de damă va avea cel mai probabil flex 90. Pentru performanță și race se utilizează clăpari cu flex de la 130 în sus.
Având în vedere faptul că o pereche de clăpari de ski este o achiziție pentru mai multe sezoane îți recomandăm să te gandești la ce nivel vrei să ajungi și să te orientezi către un model care îți oferă suficientă susținere pentru a progresa.

Ce este termoformarea și de ce este importantă?

Dacă în urma primelor ieșiri la pârtie simți că există anumite puncte unde clăparii pun o presiune neplacută pe picior atunci termoformarea este soluția de care ai nevoie. Aceasta constă în încalzirea clăparilor într-un cuptor pentru termoformare, urmată de aplicarea pe picior a unor plasturi speciali și apoi încalțarea clăparilor care va produce lărgirea interiorului și a shell-ului din plastic, pe zonele vizate. Atomic a dezvoltat Memory Fit, una dintre cele mai rapide metode de termoformare. Clăparii Atomic cu Memory Fit achiziționați de la noi beneficiază de termoformare gratuită.

Ce înseamna last-ul unui clăpar?

Last-ul este un indicator cu valori între 96mm - 102mm care se referă la lățimea clăparilor de schi. Clăparii trebuie sa fie potriviți atât pe lungime cât și pe lațime motiv pentru care se recomandă last mic daca ai piciorul îngust și last mai mare dacă ai piciorul lat. Din punct de vedere al performanței, sportivii preferă clăpari cu last mai mic deoarece aceștia oferă un transfer mai bun al mișcării.

În magazinului de schi Skates.ro gasesti cele mai apreciate modele din colecția de clăpari Atomic. Pentru copii vă oferim numeroase modele de clăpari reglabili Roces. Magazinul Skates.ro oferă livrare gratuită a comenzilor de peste 200 lei oriunde în tara, în rețeaua Fan Curier. În plus vă putem furniza informații precise pentru stabilirea corecta a măsurii clăparilor. Clienții din București pot vedea și proba toate produsele în magazin.