Disponibilitate
Brand
Pret
pentru
marime
marime reglabila
caracteristici clapari
flex clapari
last clapari

Clapari

Produsele 1 - 48 (din 54 produse)
 1  2   

Cum aleg clăparii de schi?

Clăparii de schi sunt o parte esențială a oricărui echipament, iar găsirea clăparilor potriviți ca măsură, construcție și flex necesită timp. Alocarea unui buget este unul dintre primii pași în alegerea unei perechi de clăpari. Gama foarte largă de modele de clăpari de pe piață poate fi derutantă, iar cum fiecare dintre noi este diferit, poate fi destul de dificil să îți găsești clăparii potriviți. Deoarece ne dorim sa te ajutăm în acestă căutare, avem câteva criterii care te vor ajuta atunci când cauți o pereche de clăpari.

Clăpari noi, clăpari second-hand sau clăpari de închiriat?

Interiorul clăparilor se modifică prin purtare pe forma piciorului utilizatorului. Dacă în cazul unei perechi noi, interiorul clăparului se va forma pe piciorul tău, în cazul clăparilor la mâna a doua, aceștia vin deja formați și este puțin probabil ca piciorul tău să fie asemănător cu al fostului utilizator. Închirierea clăparilor de schi este și mai puțin promițătoare din motive simple de igienă și confort, iar aceasta ar trebui să fie doar o variantă ajutătoare în cazul în care ai ajuns la pârtie și ți-ai uitat clăparii acasă :) Fiind purtați aproape zilnic de altcineva, clăparii pe care îi găsești la centrele de închiriere au în general materialele moi din interior tasate și nu oferă o experiență pe măsura așteptărilor.

Cum aleg corect mărimea clăparilor?

Clăparii trebuie probați cu șosete speciale de ski și cu toate clapele închise astfel: stând în picioare, cu picioarele drepte, degetele întinse trebuie să ajungă până în vârful clăparilor. Sub nicio forma degetele nu trebuie să stea îndoite dar nici nu trebuie să rămână spațiu între degete și clăpar. Este normal să existe o ușoară presiune la vârf atunci când stai cu picioarele drepte deoarece în timpul schiului, atunci când flexezi picioarele, călcâiele se deplasează puțin către spate făcând ca presiunea să dispară. Clăparii trebuie probați cu răbdare, făcând pe loc mișcări similare celor din timpul unei coborâri.

Ce este flex-ul clăparilor? / Ce flex îmi trebuie?

Flex-ul este o valoare care indică forța necesară pentru a îndoi clăparii atunci când flexezi genunchii. Practic, cu cât flex-ul este mai mare cu atât clăparii sunt mai rigizi și este nevoie de mai multă forță pentru a-i utiliza corect. Din acest motiv, în general, un schior de 90 de kg va avea nevoie de o pereche de clăpari cu flex mai mare decât un schior care cântărește doar 60 de kg. În același timp, pentru a coborî pârtii mai abrupte și mai grele, un schior avansat va avea nevoie de clăpari cu flex mai mare decât un schior începător care exersează pe pârtii mai ușoare.
Flex-ul clăparilor variază în funcție de producător dar se regăsește în general în intervalul 20-170.
Clăparii pentru copii vin cu cele mai mici valori ale flexului (20-50), iar în categoria clăparilor pentru adulți se observă că modelele de damă sunt în general puțin mai moi decât cele pentru bărbați. Astfel, dacă un clăpar pentru bărbați mediu ca flex are undeva în jurul valorii de 100, modelul corespondent de damă va avea cel mai probabil flex 90. Pentru performanță și race se utilizează clăpari cu flex de la 130 în sus.
Având în vedere faptul că o pereche de clăpari de ski este o achiziție pentru mai multe sezoane, îți recomandăm să te gândești la ce nivel vrei să ajungi și să te orientezi către un model care îți oferă suficientă susținere pentru a progresa.

Ce este termoformarea și de ce este importantă?

Dacă în urma primelor ieșiri la pârtie simți că există anumite puncte unde clăparii pun o presiune neplacută pe picior, atunci termoformarea este soluția de care ai nevoie. Aceasta constă în încălzirea clăparilor într-un cuptor pentru termoformare, urmată de aplicarea pe picior a unor plasturi speciali și apoi încălțarea clăparilor care va produce lărgirea interiorului și a shell-ului din plastic, pe zonele vizate. Atomic a dezvoltat Memory Fit, una dintre cele mai rapide metode de termoformare. Clăparii Atomic cu Memory Fit achiziționați de la noi beneficiază de termoformare gratuită.

Ce înseamnă last-ul unui clăpar?

Last-ul clăparilor este un indicator (cu valori între 96mm - 102mm) care se referă la lățimea clăparilor de schi. Aceștia trebuie sa fie potriviți atât pe lungime cât și pe lațime, motiv pentru care se recomandă last mic pentru picioare înguste și last mai mare pentru picioare mai late. Din punct de vedere al performanței, sportivii profesioniști preferă în general clăparii cu last mai mic deoarece aceștia oferă un transfer mai bun al mișcării. Pentru agrement însă, este de preferat o pereche comodă de clăpari.


În magazinul de schi Skates.ro găsești cele mai apreciate modele din colecțiil Atomic, și Rossignol. Pentru copii vă recomandăm cu încredere clăpariii reglabili Roces. Magazinul Skates.ro oferă livrare gratuită a comenzilor de peste 200 lei oriunde în țară, în rețeaua Fan Curier, DPD sau Sameday Easybox. În plus, vă putem furniza informații precise pentru stabilirea corectă a măsurii clăparilor. Clienții din București pot vedea și proba toate produsele în magazin.