Brand
Pret
caracteristici boots
flex boots
marime
pentru
sistem inchidere

Boots Snowboard

Cum aleg boots-ii de snowboard

Boots-ii de snowboard sunt o parte esentiala a oricarui echipament, iar gasirea boots-ilor potriviti ca masura, constructie si flex necesita timp si alocarea unui buget considerabil, dar este cel mai important pas pe care il poti face pentru a avea parte de o experienta placuta pe partie. Gama foarte larga de modele de boots de snowboard de pe piata poate fi derutanta, iar avand in vedere faptul ca fiecare dintre noi este diferit, este destul de greu sa definim boots-ii perfecti. Exista totusi cateva criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand cauti o pereche de boots pentru snbowboard.

Boots noi, boots second-hand sau boots de inchiriat?

Interiorul boots-ilor se modifica prin purtare pe forma piciorului utilizatorului. Daca in cazul unei perechi noi, aceasta se va forma pe piciorul tau, in cazul boots-ilor la mana a doua, acestia vin deja formati si este putin probabil ca piciorul tau sa fie asemanator cu al altor fosti utilizatori. Inchirierea boots-ilor de snowboard este si mai putin promitatoare din motive simple de igiena si confort si ar trebui sa fie doar o varianta salvatoare in cazul in care ajungi la partie dar ti-ai uitat boots-ii acasa:) Fiind purtati aproape zilnic de altcineva, boots-ii pe care ii gasesti de obicei la centrele de inchiriere au materialele moi din interior tasate peste tot si nu ofera o experienta pe masura asteptarilor.

Cum aleg corect marimea boots-ilor?

Boots-ii trebuie probati cu sosete speciale de snowboard si perfect inchisi, astfel: stand in picioare, cu picioarele drepte, degetele intinse trebuie sa ajunga pana in varful boots-ilor. Sub nicio forma degetele nu trebuie sa stea indoite dar nici nu trebuie sa ramana spatiu intre degete si varful boot-ului. Un alt criteriu important in alegerea boots-ilor pentru snowboard este retentia calcaiului: intr-o pereche de boots potrivita, calcaiul nu are voie sa se ridice. Boots-ii trebuie probati cu rabdare, facand pe loc miscari similare celor din timpul unei coborari.

Ce este flex-ul boots-ilor? / Ce flex imi trebuie?

Flex-ul este o valoare care indica forta necesara pentru a indoi boots-ii atunci cand flexezi genunchii. Practic, cu cat flex-ul este mai mare cu atat boots-ii sunt mai rigizi si este nevoie de mai multa forta pentru a-i utiliza corect. Din acest motiv, in general, un boarder de 90 de kg va avea nevoie de o pereche de boots cu flex mai mare decat un boarder care cantareste doar 60 de kg. In acelasi timp, pentru a cobora partii mai abrupte si mai grele, un boarder avansat va avea nevoie de boots cu flex mai mare decat un incepator.
Flex-ul boots-ilor variaza in functie de producator dar se regaseste in general in intervalul 4-9.
Boots-ii pentru copii vin cu cele mai mici valori ale flexului (2-4), iar in categoria boots-ilor pentru adulti se observa ca modelele de dama sunt in general putin mai moi decat cele pentru barbati.
In functie de tipul de snowboarding practicat se opteaza pentru un boot mai moale sau unul mai rigid, astfel:
Daca esti un boarder ce se axeaza pe freestyle/park atunci vei avea nevoie de o pereche de boots cu un flex mai mic. Ve avea suficienta stabilitate pentru a aborda kickere si rail-uri, iar flexul mai iertator te va ajuta sa iti dezvolti un stil propriu. Flex indicat: 4-6.
Daca preferi freeride-ul atunci o pereche de boots mai rigizi este ceea ce iti trebuie. Vei beneficia astfel de un foarte bun suport pe picior si de un transfer optim de miscare catre canturile placii, exact ceea ce iti trebuie pentru a aborda orice tip de teren, inclusiv zone cu zapada inghetata. Flex indicat: 5-9.
In cazul in care doresti sa poti aborda tot muntele in aceeasi zi, fie ca vorbim despre partie, snowpark sau ture prin padure atunci iti trebuie o pereche de boots all-mountain. Flex indicat: 5-9.

Avand in vedere faptul ca o pereche de boots de snowboard este o achizitie pentru mai multe sezoane iti recomandam sa te gandesti la ce nivel vrei sa ajungi si sa te orientezi catre un model care iti ofera suficienta sustinere pentru a progresa.

Boa sau siret?

Sistemele Boa se prezinta sub forma unor rotite amplasate pe diferite echipamente, inclusiv pe snowboard boots, care permit strangerea ghetelor pe picior rapid si fara efort.
Un sistem Boa: sistemul este pozitionat pe limba boot-ului si asigura inchiderea in intregime.
Doua sisteme Boa: unul din cele 2 sisteme este pozitionat pe limba boot-ului, iar al doilea in partea laterala, fiind responsabile pentru strangerea pe zone diferite. Astfel se poate customiza independent flexul boot-ului si felul in care acesta este strans pe laba piciorului.
Sistem hibrid Boa/siret: combina Boa cu siretul pentru o prindere customizabila pe picior.
Siret: iti ofera senzatia pe care o ai cand iti inchizi perechea preferata de skate shoes. Ai libertatea sa strangi sau sa slabesti pe oricare din zonele boot-ului.