Cum aleg ochelarii de ski sau snowboard?

Uneori alegerea ochelarilor de ski sau snowboard poate fi dificila din cauza multitudinii de modele existente si a numeroaselor tehnologii. Iti prezentam 10 sfaturi care te pot ajuta sa alegi perechea potrivita.

1. Incerca sa alegi ochelarii din timp, inaintea plecarii in vacanta, pentru a nu fi presat sa cumperi de la baza partiei sau din statiuni si pentru a te asigura ca obtii un produs de calitate, potrivit nevoilor tale.

2. Numerosi producatori folosesc indicativele S0, S1, S2, S3 si uneori S4 pentru a indica volumul de lumina ce poate patrunde prin lentile.
- lentilele S0 sunt lentile clare, prin care lumina patrunde 80%-100%, fiind folosite in general pe nocturna
- lentilele S1 sunt lentile prin care patrunde foarte multa lumina, 43%-80%, fac contrast bun si se folosesesc in general pe vreme inchisa, ceata sau ninsoare
- lentilele S2 sunt potrivite pentru conditii mixte, lasand sa patrunda 18%-43% din lumina
- lentilele S3 sunt lentile potrivite pentru zile insorite care lasa sa patrunda intre 8%-18% din lumina
- lentilele S4 sunt lentile pentru soare puternic care lasa sa patrunda mai putin de 8% din lumina
Avand in vedere toate acestea se deduce faptul ca o singura lentila nu poate face fata in orice conditii meteo. Ideal este sa avem o pereche de ochelari de ski pentru zilele cu soare puternic si una pentru zilele cu vreme inchisa, sau, varianta optima si compacta este o pereche de ochelari care permite schimbarea lentilelor.

3. Protejaza-ti ochii de efectul "glare", acea stralucire orbitoare a zapezii, rezultat al reflexiei razelor solare. Ochelarii de schi cu lentile polarizate reduc aceasta reflexie si sunt ideali pe conditii de lumina puternica.

4. Este foarte important ca ochelari de ski/snowboard sa ofere protectie impotriva ultravioletelor. Cele mai importante filtre sunt UVA si UVB. Expunerea indelungata la aceste raze reflectate din zapada poate cauza probleme oftalmologice, unele permanente. Orienteaza-te catre pereche ochelari cu protectie UV 100%.

5. Cauta modele de ochleari cu vedere periferica buna. Ideal este sa permita un camp vizual de 180 de grade, lucru care te va ajuta sa observi alti schiori sau snowboarderi care se apropie din lateral si sa eviti accidentele.

6. Asigura-te ca masura si forma ochelarilor ti se potriveste bine pe fata. Ochelarii cu banda mai lata si parti moi sunt mai confortabili si nu vor lasa lase urme pe piele. Este indicat sa-ti ajustezi banda corect pe cap si sa nu cumperi un model care se nu se regleaza usor. Daca purtati ochelari de vedere va recomandam sa alegeti o pereche de ochelari de ski/snowboard speciali, denumiti in general OTG (over the glasses).

7. Probeaza ochelarii cu o casca, ideal cu casca proprie. Chiar daca nu utilizezi in prezent o casca de schi, este important ca ochelarii sa permita acest lucru doarece anumite statiuni sau snowpark-uri impun purtarea castilor de protectie. Intre casca si ochelari nu trebuie sa ramana spatiu. Please mind the gap!

8. Alege ochelari de schi sau snowboard cu tehnologii anti-aburire, in special cu lentile duble ce impiedica formarea condensului pe interiorul lentilei. Pentru a evita aburirea ochelarilor se pot folosi solutii anti-aburire si carpe speciale pentru ochelari. Dupa o coborare, nu este indicat sa ridici ochelarii pe caciula sau pe par deoarece se vor aburi imediat. Este recomandat sa ii ridici pe casca sau sa ii tii in mana.

9. Siguranta pe partie este principala grija asa ca este bine sa cauti ochelari de ski cu lentile din policarbonat. Acestea sunt foarte rezistente la impact si asigura ca nu vei fi ranit de bucati din lentila in cazul unui accident. Totodata, cu cat cadrul ochelarilor este mai flexibil cu atat este mai rezistent la spargere.

10. Ca si pentru orice alt echipament sportiv exista numeroase surse de unde puteti obtine informatii. Daca detaliile disponibile pe internet nu sunt suficiente, va sfatuim sa va adresati personalului din magazinele de specialitate, acestea fiind persoanele care va pot face o sugestie avizata.