Cum aleg ochelarii de ski sau snowboard?

Uneori alegerea ochelarilor de ski sau snowboard poate fi dificilă din cauza multitudinii de modele existente și a numeroaselor tehnologii. Îți prezentăm 10 sfaturi care te pot ajuta să alegi perechea potrivită.

1. Încearcă să alegi ochelarii din timp, înaintea plecării în vacanță, pentru a nu fi presat să cumperi de la baza pârtiei sau din stațiuni și pentru a te asigura că obâii un produs de calitate, potrivit nevoilor tale.

2. Numeroși producători folosesc indicativele S0, S1, S2, S3 și uneori S4 pentru a indica volumul de lumina ce poate pătrunde prin lentile.
- lentilele S0 sunt lentile clare, prin care lumina pătrunde 80% - 100%, fiind folosite în general pe nocturnă
- lentilele S1 sunt lentile prin care pătrunde foarte multă lumina, 45% - 80%, fac contrast bun și se folosesesc în general pe vreme închisă, ceață sau ninsoare
- lentilele S2 sunt potrivite pentru condiții mixte, lasând să pătrundă 15% - 45% din lumină
- lentilele S3 sunt lentile potrivite pentru zile însorite care lasă să pătrundă între 10% - 20% din lumină
- lentilele S4 sunt lentile pentru soare puternic care lasă să pătrundă mai puțin de 10% din lumină
Având în vedere toate acestea observăm că o singură lentilă nu poate face fața în orice condiții meteo. Ideal este să avem o pereche de ochelari de ski pentru zilele cu soare puternic și una pentru zilele cu vreme închisa, sau, varianta optima și compactă, o pereche de ochelari care permite schimbarea lentilelor.

3. Protejază-ți ochii de efectul "glare", acea strălucire orbitoare a zăpezii, rezultat al reflexiei razelor solare. Ochelarii de schi cu lentile polarizate reduc reflexiile și sunt ideali pe condișii de lumină puternică.

4. Este foarte important ca ochelari de ski/snowboard să ofere protecție împotriva ultravioletelor. Cele mai importante filtre sunt UVA si UVB. Expunerea îndelungată la raze reflectate din zăpadă poate cauza probleme oftalmologice, unele permanente. Orientează-te către pereche ochelari cu protecție UV 100%.

5. Caută ochleari de pârtie cu vedere periferică bună. Ideal este să permită un câmp vizual de 180 de grade, lucru care te va ajuta să observi alți schiori sau snowboarderi care se apropie din lateral și să eviți accidentele.

6. Asigură-te că măsura și forma ochelarilor ți se potrivește bine pe față. Ochelarii cu bandă mai lată și parți moi sunt mai confortabili și nu vor lasa lase urme pe piele. Este indicat să-ți ajustezi banda corect pe cap și să nu cumperi un model care se reglează greu. Dacă porți ochelari de vedere este esențial să-i cauți ochelari de ski/snowboard speciali, denumiți în general OTG (over the glasses).

7. Probează ochelarii cu o cască, ideal cu casca proprie. Între cască și ochelari nu trebuie să rămână spațiu deoarece pe pârtie vei simți frigul și vântul în zona respectivă. Please mind the gap!

8. Alege ochelari de schi sau snowboard cu tehnologii anti-aburire, în special cu lentile duble ce împiedică formarea condensului pe interiorul lentilei. Pentru a evita aburirea ochelarilor se pot folosi soluții anti-aburire și cârpe speciale pentru ochelari. După o coborâre, nu este indicat să ridici ochelarii pe căciula sau pe păr deoarece se vor aburi imediat. Este recomandat să îi ridici pe cască sau sa îi ții în mână.

9. Siguranța pe pârtie este principala grijă așa că este bine sa cauți ochelari de ski cu lentile din policarbonat. Acestea sunt foarte rezistente la impact și asigură că nu vei fi rănit de bucăți din lentilă în cazul unui accident. Totodată, cu cât cadrul ochelarilor este mai flexibil cu atât este mai rezistent la spargere.

10. Ca și pentru orice alt echipament sportiv există numeroase surse de unde poți obține informații. Dacă detaliile disponibile pe internet nu sunt suficiente, recomandăm sa te adresezi personalului din magazinele de specialitate, acestea fiind persoanele care pot face o sugestie avizată.