Cum alegem ochelarii de ski sau snowboard?

Uneori alegerea ochelarilor de ski sau snowboard poate fi dificila din cauza multitudinii de modele existente si a numeroaselor tehnologii. Va prezentam 10 ponturi care va pot ajuta sa alegeti perechea potrivita.

1. Incercati sa alegeti ochelarii din timp, inaintea plecarii in vacanta, pentru a nu fi presati sa cumparati de la baza partiei sau din statiuni si pentru a va asigura ca obtineti un produs de calitate, potrivit nevoilor Dumneavoastra.

2. Numerosi producatori folosesc indicativele S0, S1, S2, S3 si uneori S4 pentru a indica volumul de lumina ce poate patrunde prin lentile.
- lentilele S0 sunt lentile clare, prin care lumina patrunde 100%, fiind folosite in general pe nocturna;
- lentilele S1 sunt lentile prin care patrunde foarte multa lumina, fac contrast bun si se folosesesc in general pe vreme inchisa, ceata sau ninsoare;
- lentilele S2 sunt potrivite pentru conditii mixte, lasand sa patrunda 20-30% din lumina;
- lentilele S3 sunt lentile de soare care lasa sa patrunda mai putin de 15% din lumina.
Avand in vedere toate acestea se poate deduce faptul ca o singura lentila nu poate face fata in orice conditii meteo. Ideal este sa avem o pereche de ochelari de ski pentru zilele cu soare puternic si una pentru zilele cu vreme inchisa, sau, varianta optima si compacta este o pereche de ochelari care permite schimbarea lentilelor.

3. Protejati-va ochii de efectul "glare", acea stralucire orbitoare a zapezii, rezultat al reflexiei razelor solare. Ochelarii de schi cu lentile polarizate reduc aceasta reflexie si sunt ideali pe conditii de lumina puternica.

4. Este necesar sa cumparati ochelari de ski/snowboard care au protectie impotriva ultravioletelor. Cele mai importante filtre sunt UVA si UVB. Expunerea indelungata la aceste raze reflectate din zapada va pot aduce diverse probleme oftalmologice, unele permanente. Cautati ochelari cu protectie UV 100%.

5. Cautati modele de ochleari cu vedere periferica buna. Ideal este sa aveti un camp vizual de 180 de grade, lucru care va ajuta sa observati alti schiori sau snowboarderi care se apropie din lateral si sa evitati accidentele.

6. Asigurati-va ca masura si forma ochelarilor vi se potriveste bine pe fata. Cautati ochelari cu banda lata si parti moi care sa nu va lase urme pe piele. Este indicat sa va ajustati banda corect si sa nu cumparati daca nu se ajusteaza usor. Daca purtati ochelari de vedere va recomandam sa alegeti o pereche de ochelari de ski/snowboard speciali, denumiti in general OTG (over the glasses).

7. Incercati sa probati ochelarii cu o casca, ideal cu casca Dumneavoastra. Chiar daca nu utilizati in prezent o casca de schi, este imprtant ca ochelarii sa permita acest lucru doarece anumite statiuni sau snowpark-uri impun purtarea castilor de protectie. Intre casca si ochelari nu trebuie sa ramana spatiu.

8. Alegeti ochelari de schi sau snowboard cu tehnologii anti-aburire, in special cu lentile duble ce impiedica formarea condensului pe interiorul lentilei. Pentru a evita aburirea ochelarilor puteti folosi solutii anti-aburire si carpe speciale pentru ochelari. Dupa o coborare, nu este indicat sa va ridicati ochelarii pe caciula sau peste par deoarece se vor aburi imediat. Este recomandat sa ii ridicati pe casca sau sa ii tineti in mana.

9. Siguranta pe partie este principala grija asa ca este bine sa cautati ochelari de ski cu lentile din policarbonat. Aceste sunt foarte rezistente la impact si asigura ca nu veti fi ranit de bucati din lentila in cazul unui accident. Totodata, cu cat cadrul ochelarilor este mai flexibil cu atat este mai rezistent la spargere.

10. Ca si pentru orice alt echipament sportiv exista numeroase surse de unde puteti obtine informatii. Daca detaliile disponibile pe internet nu sunt suficiente, va sfatuim sa va adresati personalului din magazinele de specialitate, acestea fiind persoanele care va pot face o sugestie avizata.

Rate fara dobanda

Plati online in 3 rate:
  • Card Bun de Plata - BCR
  • Star BT - Banca Transilvania
  • Card de credit - Alpha Bank
  • Card BRD Finance Mastercard

3 rate in magazin :
  • Card Avantaj - Credit Europe Bank